Edzés utáni turmix

Edzés utáni turmix

Edzés utáni milyen turmixot igyunk?

Vannak olyan időpontok a sportoló ember életében, mely táplálékkiegészítő – ügyileg tekintve kiemelt helyen állnak: az egyik ilyen helyzet az edzés utáni visszatöltés!

Attól függően, hogy mi a célunk, más-és más összetételű edzés utáni kiegészítő szükséges a kulacsunkba! Nézzük meg, hogy mi kell szálkásításkor, tömegnöveléskor… de kitérünk a nehezen hízók és a kardió kérdéskörre is – hogy mindenkinek meg legyen a tökéletes itala!

Miért is kell súlyzós edzés után turmix?

Az edzésünk végeztével van körülbelül egy 30-60 perces szakasz, amikor is a szervezet a tápanyagokat sokkal hatékonyabban tudja anabolikus (vagyis építő) folyamatokra használni. Ez kimondottan szükséges az edzés során "lestrapált" izomzatunk újjáépítéséhez, megtartásához, regenerációhoz!

Edzés utáni turmix a tömegnöveléshez!

A turmixod két alappillére a fehérje és a szénhidrát lesz. Mindenképpen könnyen emészthető, gyors felszívódású, tiszta tejsavó fehérje (főképp az izolátum, hidrolizátum) vagy a marhahús fehérje (laktózérzékenyeknek!) legyen az alap! Fontos, hogy szénhidrátot is vigyünk be mellette, hiszen egyfelől az edzés közben a szervezet glikogénraktárai lemerültek – illetve a bevitt gyors felszívódású cukor segítségével a megemelkedett inzulin még hatékonyabban juttatja a sejtekbe a tápanyagokat.

A szénhidrát mennyisége lehet szőlőcukor (ha jól tolerálja a gyomrod) vagy valamilyen komplexebb forrás. Ha nehezen hízol, akkor a turmixba 1 g/testsúlykilogramm szőlőcukor kerüljön, majd egy óra múlva egy szilárd étkezés (hasonló mennyiségű szénhidráttal).

Más esetekben 0,5 g/testsúlykilogramm mennyiség is elég lesz.

Extraként fűszerezhetjük a turmixot extra aminokkal – főképp glutaminnal, bcaa-val, kreatinnal, HMB-vel!

Edzés utáni turmix a szálkásításhoz

Mindenképp itt is a tejsavó fehérje lesz a nyertes - mely a leggyorsabban juttat szabad aminosavakat a véráramba, majd onnan az izomzatba.

A leggyorsabb felszívódással a tejsavó izolátumok, hidrolizált tejsavó fehérjék rendelkeznek, de kezdő szinten nem fogod észlelni a különbséget, anyagilag viszont sokat spórolsz, ha maradsz a sima koncentrátumnál! Laktózérzékenyek esetén marhahús fehérje!

A diéta elején és/vagy nagyon kemény, intenzív edzések után szintén mehet még szénhidrát a turmixhoz – esetlegesen kevesebb mennyiséggel, mint tömegeléskor.

Kemény diéta esetén, vagy csajoknál mellőzük a gyors szénhidrátot – és plusz glutaminnal, vagy leucinnal növeljük a turmix értékét. A leucin nagyon erős anabolikus hatású aminosav, kordába tartja a vércukrot és segít regenerálódni. A glutamin fokozza az izom-glikogén szintézist, és szénhidrát hiányában is képes feltölteni a glikogén raktárakat.

Kreatin helyett (ha nagyon vizesedsz tőle, és emiatt a szálkás formádat hátráltatja – edzés után javasolt a béta-alani szedése. A Béta-alanin egy erős teljesítményfokozó: az erőszintet, állóképességet drámaian megnöveli - ezen kívül fokozza a nitrogén-oxid szintézist, ezzel javítva a szövetek vérellátását - így az izomzat több tápanyaghoz juthat hozzá!

Kardió utáni turmix

Itt fontos különbséget tenni, hogy pontosan Nálad mit is takar a kardió edzés. Aerob kardió (monoton, hosszabb időtávú, nem túl magas intenzitású) relatív kis izommunkával jár, nem merülnek le a glikogén raktárak, így nem feltétlenül szükséges a turmix. A tejsavó, esetleg aminosavak bevitele opcionális, de nem létszükséglet. Ha magas intenzitású kardiót végzel (köredzés, HIIT) akkor javasolt gyors felszívódású fehérje, esetleg – diéta és edzéstől függően – némi szénhidrát és/vagy glutamin. Plusz béta-alanin és leucin szintén nagyban fokozza a regenerációt és a fejlődésed!

Mutat:
Rendezés:

BCAA (aminosav)

BCAA (elágazó láncú aminosav) amely 2:1:1 arányban, három aminosavból áll, Leucine-ből, Isoleucine-b..

Creatine Monohydrate (kreatin-monohidrát por)

Creatine Monodhydrat (Kreatin-Monohidrát) ideális táplálékkiegészítő a testépítőktől egészen a futók..

L Glutamine (l glutamin por)

Miért hoztuk létre az L-Glutamin készítményt?Mikor fizikai aktivitásnak teszi ki szervezetét, függet..

Maltodextrin (szénhidrát)

Maltodextrin egy poliszacharid, amely keményítőből lett előállítva részleges hidrolízissel, 18-as DE..

Waxy Maize Starch (kukorica keményítő) -32%

Waxy Maize Starch (kukorica keményítő)

Waxy Maize Starch (WMS) egy komplex hosszantartó magas hatóanyagtartalmú szénhidrát, laktóz és cukor..