Aminosavak

Aminosavak

Lehet a célod akár a tömegnövelés, akár a szálkásítás – az aminosavak olyan kiegészítők, melyek egészen biztos gyorsabban eléred a célod.

Az aminosavak szerepe

Aminosavak a fehérjék építőkövei. Szükségesek az új szövetek kialakulásához és a meglévő sejtek regenerációjához. Az aminosavból 8-at (újabban 9-et) a szervezet nem tud előállítani. Ezeket esszenciális (alapvető fontosságú) aminosavaknak nevezzük, név szerint: izoleucin, valin, leucin, (ez a három a BCAA), illetve a metionin, treonin, lizin, fenilalanin, triptofán.

Az esszenciális aminosavakat az étrendünkből kell pótolnunk. A mindennapi rohanó élet, a stressz de épp a rendszeres sportolás hatására is ezen aminosavak bevitele nehézkes a normál táplálkozásunkkal – így a megfelelő aminosav ellátottságot az aminosav táplálékkiegészítőkkel tudjuk elérni. 

A többi aminosavat a szervezet elő tudja ugyan állítani, ámde van, amelyiket csak véges mennyiségben, így fokozott igény esetén – például diéta, fizikai terhelés, betegségek…- ezen aminosavak külső bevitele szükséges.

A nem esszenciális aminosavak közül az arginin, alanin, glutamin és a tirozin a legfontosabb az izomépítés, testformálás szempontjából.

Mire jó az aminosav?

Az aminosavak szerepe az izomépítésben

Esszenciális aminosavak nélkülözhetetlenek az új izomszövetek építésében, fejlődésében, regenerációjában. A fokozatott edzések megkövetelik a magasabb szintű aminosav bevitelt – amit a megfelelő étrend mellett is nehéz tartani – így koncentráltan, hatékonyan csak a táplálékkiegészítőkkel tudjuk bevinni.

Az aminosavak szerepe a diétában

A diéta mindig megszorított étkezéssel társul, így az izomzat lebontását, ezáltal lassuló anyagcserét, és löttyedt formát kapunk eredményül, ha nem pótoljuk az izomzat fenntartásához nélkülözhetetlen aminosavakat.

A diéta során a megfelelő aminosav kiegészítés lehetővé teszi, hogy az izomszövet helyett a zsír-raktárakat használjuk fel energiaforrásként. Emellett az aminosavaknak van egyfajta étvágycsökkentő, energizáló hatása – ami egy igazi kincs, egy hosszabb diétánál!

Az aminosavak javítják az edzésteljesítményt!

Az esszenciális aminosavak ugye szükségesek az izomzat épüléséhez és védik azokat a leépülés ellen is. Az aminosavak használata segít regenerálódni a nehéz súlyzós edzésből, csökkenti az izomlázat, hatásukra kitolódik a fáradságérzetünk az edzéseken. Ergó, egy nagyobb teljesítményt biztosítanak nekünk edzésről edzésre. Ha nemcsak a külsőségek fontosak számodra, hanem az edzéseket is kőkeményen akarod tolni szinte minden alkalommal, akkor kötelező az aminosav utánpótlás – edzések alatt, illetve a pihenő napokon is!

A legfontosabb aminosavak a sport és az alakformálás szempontjából:


BCAA: a legfontosabb és a legnépszerűbb aminosav kiegészítő. A BCAA nem más mint három speciális esszenciális aminosav, név szerint a L-leucin, az L-valin és az L-izoleucin! Az izommunka során ezek az aminosavak használódnak fel a leginkább, emiatt az izomzat építésében, megtartásában, illetve a regenerációban kiemelkedően fontos a bevitele. Intenzív és/vagy hosszú edzések, keményebb diéták mellé kötelező!


Glutamin: az izmokban megtalálható legnagyobb mennyiségű aminosav a glutamin. A szervezet valamennyit képes előállítani, azonban diéta és a fokozott edzések miatt a külső pótlása szükséges.


Béta-alanaine: egy természetben előforduló béta aminosav, amit gyakran használnak állóképességi sportokban a fáradságérzet és az edzés során jelentkező savasodás kitolására. Intervallumos, kemény, hosszú és intenzív edzésekhez kötelező.


Citrullin-malát: szintén állóképességi sportokban elengedhetetlen, hiszen energizál, kitolja a fáradságot, megnövelve ezzel az edzésteljesítményt. Aerob jellegű sportokhoz nagyon ajánlott.


Arginin: a növekedési hormon termelésének serkentésével hozzájárul az izom növekedéséhez, illetve a zsírvesztéshez. Ezen kívül az értágító hatású, így javítja a véráramlást és a tápanyagok szállítását – ezáltal segítve a fejlődést.


Tyrozin: a koncentrálóképességet javítja, szabályozza a (zsír-)anyagcserét, étvágycsökkentő, és enyhén hangulatjavító hatású.  

Mutat:
Rendezés:
ARGININE ALPHA KETOGLUTARATE (AAKG) -14%

ARGININE ALPHA KETOGLUTARATE (AAKG)

Mi az az Arginin Alfa-Ketoglutarát (AAKG)?Az Arginin Alfa-Ketoglutarát (AAKG) az arginin aminosav és..

BCAA (aminosav)

BCAA (elágazó láncú aminosav) amely 2:1:1 arányban, három aminosavból áll, Leucine-ből, Isoleucine-b..

Beta Alanine (aminosav)- BP -50%

Beta Alanine (aminosav)- BP

Beta Alanine egyike annak a 20 aminosavnak amelyre az emberi szervezetnek szüksége van az ideális ..

L Carnitine (L-karnitin)- Bp

Leírás:Az L-karnitin egy természetes aminosav, amely az emberi szervezetben is megtalálható. A karn..

L Glutamine (aminosav)- TPW -50%

L Glutamine (aminosav)- TPW

GLUTAMINEGlutamin a Protein Works-től 100% tisztaságú, és a legjobb minőségű glutamin por, ami manap..

L Glutamine (l glutamin por)

Miért hoztuk létre az L-Glutamin készítményt?Mikor fizikai aktivitásnak teszi ki szervezetét, függet..

Myprotein Citrulline Malate (aminosav) -52%

Myprotein Citrulline Malate (aminosav)

Citrullin Malate egyedülálló kombinációja a citrulin aminosav és a szerves nátrium-krolid malat..

Myprotein HMB (aminosav por)

HMB (Beta-hydroxy beta metylbutyrate) egy aminosav, ami a Leucine lebomlásából származik. A HMB..

Olimp BCAA Xplode Powder 1000g Új

Olimp BCAA Xplode Powder 1000g

Az Olimp BCAA Xplode Powder termékünk tartalmazza a három legfontosabb aminosavat amire egy testépít..

Olimp BCAA Xplode Powder 280g Új

Olimp BCAA Xplode Powder 280g

Az Olimp BCAA Xplode Powder termékünk tartalmazza a három legfontosabb aminosavat amire eg..

Olimp BCAA Xplode Powder 500g Új

Olimp BCAA Xplode Powder 500g

Az Olimp BCAA Xplode Powder termékünk tartalmazza a három legfontosabb aminosavat amire eg..

Taurine (taurin)- BP

A taurin egy természetben is előforduló valamint az emberi szervezetben is fellelhető aminosav. Nagy..

USN HMB 1000 120 kapszula -50%

USN HMB 1000 120 kapszula

HBM 1000 (béta-hidroxi-béta-metil-vajsav) a Leucine esszenciális aminosav mellékterméke és ideális m..