Fehérje porok

Fehérje porok

Fehérje!
Ez az a szó melyet legelőször hall az ifjú titán az edzőteremben, és amely jelentése után buzgón kíváncsiskodik, faggatja a "Nagykutyákat".
A fehérje a létezés nélkülözhetetlen eleme. Sok elnevezés birtokosa, mint pl.: az „izomzat alapköve”, de a tudományos fogalom-meghatározása a következő:
"A fehérjék aminosavak lineáris polimereiből felépülő szerves makromolekulák."
 

Fontos biológia szerepe az, hogy minden sejtben, lejátszódó folyamatban részt vesz. Fehérjékből épülnek fel testünk minden egyes szövetének, sejtjeinek részei. Megtaláljuk a kötőszövetünkben, izomzatunkban, sőt a hajunkba is. Testünk 20% fehérjéből épül fel. A fehérje szükséges az új szövetek növekedéséhez, felépítéséhez, anyagcsere-folyamatokhoz és üzemanyagként is szolgálhat a szervezetnek. Közreműködik a tápanyagszállításban, oxigénszállításban és a vérkeringés szabályozásában.

Használata minden aktív életet élő embernek kötelező! Alapvetően különböző élelmiszerből (húsok, növényi fehérjék) nyeri ki szervezetünk a szükséges fehérjemennyiséget. De manapság már lehetetlen csak élelmiszerből kellő mennyiségű fehérjét bevinni. Hogy mennyi az, amire egy sportolónak szüksége van, örök vita tárgyát képezni a kutatók körében. Természetesen sok mindentől függ! A sporttól és sportolótól, az edzések intenzitásától és annak gyakoriságától is. Egy testépítőnek 2 g/testsúly-kilogramm ajánlott, de van aki ezt a mennyiséget jóval meghaladja. Mike Matarazzo (IFBB) profi testépítő 600-800 g fehérjét fogyasztott naponta. Természetesen ez a mennyiség élelmiszer (húsok, halak, tojás) és táplálékegészítő-fehérje turmixok formájában került bevitelre.

A túlzott mennyiségbevitel egyes kutatók szerint káros, túlságosan megterheli a vese működését. Mások szerint a megfelelő folyadékbevitel ezt a káros hatást kiegyenlíti.

A fehérjék csoportosítása

Forrása szerint: növényi és állati fehérjék. Állati fehérjék közé tartozik a tej, tejsavók, tojásfehérjék, kazein. A növényi fehérjék közé tartozik a szója és borsófehérje.

Felszívódásuk szerint: gyors felszívódású melyet edzés után fogyasztanak, illetve lassan felszívódó fehérjék melyeket lefekvés előtt fogyasztanak, hogy az alvási periódus alatt is ki legyen elégítve a szervezet fehérjeszükséglete.

A fehérjekészítmények közül a legkedveltebb a tejsavó, egy kiemelkedően magas biológiai értékkel rendelkező fehérjetípus. A tejsavó fehérje a tejtermékek mellékterméke. 80-as 90-es években nem tudtak mit kezdeni a sajtgyártás melléktermékeként keletkezett, fehérjével, míg a technikai fejlődésének köszönhetően fel nem használták táplálékkiegészítők készítésére. A tejsavó-fehérje a magas számú elágazó láncú aminosavaknak köszönhetően a legelőnyösebb fehérjeforrás a testépítőknek.

Élettani hatásának köszönhetően erősíti az immunrendszert, megóvja az izom glikogén szintjét, csökkenti az izom lebontását. A tejsavó-fehérje könnyen emészthető és könnyen felszívódó fehérje, aminek köszönhetően könnyen beépül a szervezet vázizom szerkezetébe.

A Tejsavó-fehérjék előállítását tekintve különbséget kell tennünk a koncentrátumok, izolátumok és hidrolizátumok között. Legkedveltebbek ezek közül az izolátumok és a koncentrátumok. A koncentrátumok egy szűrési eljárás során 75-85%-os fehérje végterméket állítanak elő. Az izolátumok előállítása költségesebb, ám magasabb fehérjét tartalmazó, akár 90%-os végtermék állítható elő. A hidrolizátumok előállítása a legköltségesebb eljárások közé tartozik, ami az árában is megmutatkozik. A magas ár és kellemetlen íz ellenére tökéletes kiegészítőt kapunk, melyet a koncentrátumok és izolátumok mellett egy plusz kiegészítőként alkalmazhatunk.

Fehérjeforrások másik nagy csoportja

A tojásfehérje kiemelkedően jó kombinációban tartalmazza az esszenciális aminosavat, tökéletes kiegészítő a tej és kazein érzékeny sportolók részére.

Eme rövid tájékoztatóból láthatod, hogy a fehérje kiegészítők a leginkább kutatott és legkedveltebb kiegészítők közt találhatók. Ez azt is bizonyítja, hogy alapvető kiegészítő a sportolók részére.

Mutat:
Rendezés:

CarniPro - Beef Protein Isolate (marhafehérje)

CarniPro CarniPro egy 100%-ban marhahusból készült fehérjeforrás, adagonkénti kb. 24 g fehér..

Impact Diet Whey (fogyókúrás fehérje-koncentrátum)

Az Impact Diet Whey tökéletes keveréke azoknak a prémium kategóriás alapanyagoknak, melyekkel elérhe..

Impact Whey Isolate (fehérje-izolátum)

Impact Whey Isolate rendkívül gazdag tejsavófehérje forrás, amely vegetáriánus-édes sajtból került k..

Impact Whey Protein 1 kg - fehérjekoncentrátum -17%

Impact Whey Protein 1 kg - fehérjekoncentrátum

Impact Whey Protein A legkeresetebb tejsavófehérje egész Európában! Az Impact whey protein kizá..

Impact Whey Protein 2.5 kg fehérjekoncentrátum

Impact Whey Protein A legkeresetebb tejsavófehérje egész Európában! Az Impact whey protein k..

Olimp Whey Protein Complex 100% 2270g Új

Olimp Whey Protein Complex 100% 2270g

Olimp Whey Protein Complex 100% kiemelkedő értékű és prémium minőségű tejsavófehérje-koncentrátum.&n..

Soy Protein Isolate (Szója fehérje)

Soy Protein Isolate A Szója fehérje izolátum a legmagasabb fehérje tartalommal büszkélkedhet a sz..

Vegan Blend Protein (növényi fehérje-koncentrátum)

Vegan Blend egyesíti a borsó fehérje izolátumot, a barna rizs és kender fehérjét. Mindezek összetevő..