Melyik kreatin lesz a legjobb választás?

Szerző enproteinem admin 2019. 05. 21. 0 Hozzászólás

A kreatint sokan ismeritek, hiszen az egyik legnépszerűbb teljesítmény és erőnövelő kiegészítő. A tested kreatin szintje meghatározza, hogy a szervezet milyen sokáig képes kifejteni nagy erőt, mivel hogy szerepet játszik a test sejtjeinek energiául szolgáló ATP szintézisének folyamatába.

Az izmoknak az ATP (adenozin trifoszfát) szolgáltatja az energiát a működéshez. Az energiatermelés során egy foszfát molekula leválásával az ATP-ből egy ADP (adenozin difoszfát) keletkezik. Ahhoz, hogy az ADP-ből újra energiát tudjunk szerezni, szükségünk van egy foszfát molekulára. Itt jön a képbe a kreatin, mely átadja a foszfát molekuláját az ADP-nek, újra ATP –vé alakul, amit az izomzat ismét energiaként tud bevetni az edzések során.

A kreatin bevitellel tehát az izomzat kreatin szintje jelentősen fokozható, így nő az energiakészlet – és lehetővé válik, hogy izmaid maximális teljesítményt nyújtsanak.

A kreatinnak mára számos változata kapható. Mindegyiknek megvannak a maga előnyei, azonban erősen egyénfüggő, kinek melyik válik be leginkább. Jelenleg az alábbi kreatin fajták a legkeresettebbek:

•    Kreatin-monohidrát: ez a legrégebben kapható formula, klasszikus értelemben az emberek általában erre gondolnak, ha kreatinról beszélnek. Ahogy az elnevezése is utal rá. a keatin molekulához egy (mono) víz (hidro) molekula kapcsolódik. A kreatin-monohidrát előnye, hogy messze ez a legolcsóbb változata a kreatinoknak.

•    Kreatin-foszfát: a következő generáció volt a monohidrát után. A kreatin az emberi szervezetben is foszfát gyökökhez kapcsolódik.

•    Kreatin etil-észter: a kreatin etil-észter egy továbbfejlesztett monohidrát, ahol még egy extra molekula láncot kapcsoltak. Ennek következtében könnyebben jut át a sejtfalon, és összességében jobban hasznosul, mint a hagyományos változat..

•    Kreatin HCL: A kreatin hidrocloridot úgy promózták, hogy talán a legkisebb vízvisszatartással, és zero puffadással jár a szedése, emiatt aki korábban az érzékenyebb gyomra miatt elképzelhetetlennek tartotta a kreatin szedést annak ez a legjobb választás. Emellett az egyik legjobban felszívódó kreatin!

•    Trikreatin-malát: Az almasavnak - amit adott esetben a kreatinhoz kapcsoltak - fontos szerepe van a citromsav ciklus során. Azaz még hatékonyabban támogatja az energiatermelő folyamatokat.

Végül: Multi kreatinok! Azokat a kreatin keverékeket hívjuk így, amelyek többféle kreatin formulát tartalmaznak. A multi kreatin előnye, hogy nem csupán egy kreatinfajtát tartalmaz, tehát nem állhat elő az a probléma, hogy a szervezeted nem vagy nem megfelelően reagál rá. A különböző kreatin típusok rendelkeznek bizonyos előnyökkel és hátrányokkal, a multi kreatin formulák ezeket kívánják kiegyenlíteni. Ilyen például a Creatine Extreme, mely 5 különféle kreatint tartalmaz!

Leave a Comment