Kreatinok

Kreatinok

A 90-es évek nagy felfedezése. Egyesek szerint legális doppingszer. A kreatin egy természetesen előforduló aminosav. Kis mennyiségben megtalálható minden emlős szervezetében, izomzatában. A napi szükséglet elenyésző, de nem kihagyhatatlan. (napi 4-5 g) Ezt az mennyiséget táplálékkal bevitt mennyiség fedezi, leginkább húsokból, halból és egyéb állati termékekből. A szükséges mennyiséget manapság élelmiszer formájában már lehetetlenség elfogyasztani, erre fejlesztették ki a gyógyszer minőségű kreatin készítményeket.

A Nemzetközi Sporttáplálkozási Szövetség (ISSN) kiadott állásfoglalása szerint:

  „A kreatin a jelenleg kapható leghatékonyabb ergogén hatású táplálékkiegészítő, az edzésteljesítmény és tiszta testsúly növelése terén. A kreatin kiegészítés bizonyítottan fokozza a kitartást, erő- és energiaszintet. Hatásos teljesítményfokozónak bizonyult mind fiatal, mind idősebb alanyokon, csakúgy férfiakon, mint nőkön. A kapcsolódó kutatások szerint a kreatin  kiegészítés fokozza az edzések hatékonyság, már rövid távú alkalmazása is 5-15 százalékos teljesítmény és erőszint növekedést okoz, míg hosszabb távon fogyasztva kétszer akkora tiszta-testsúly növekedés érhető el segítségével, mint nélküle!"

A keratin szerepe az izomzatban: Izmaink összehúzódásban játszik fontos szerepet. Az izomzatban keratin és kreatin-foszfát formájában van jelent. Az utóbbi a  ATP (adenozin-trifoszfát) újratermelődését segíti elő, amely lényegében energiát termel az izomzatban.

Az elsődleges energiaszolgáltatás mellett sejttérfogat növelő hatása is van. Ezért fontos a keratin kúra alatti nagy mennyiségű vízfogyasztás. A kreatinnak vízvisszatartó hatása van, amit az izomsejtek kitöltésére használ fel. Ha nem fogyasztunk kellő vízmennyiséget kálciumot és magnéziumot is, kivonja a csontszerkezetből, amely későbbiekben mozgásszervi kellemetlenséget okozhat. A kreatin kúra alatt ajánlott kálcium és magnézium kiegészítők fogyasztása.

A kiegészítők piacán főleg két kreatin készítménnyel találkozhatunk, a kreatin-monohidráttal és a kreatin-foszfáttal. A kettő közti különbség nem jelentős, de a foszfátban kevesebb a kreatin molekula és a foszfát molekulák kapcsolódása a felszívódást is gátolja. A legtöbb kísérletet a monohidrátra végezték el. Hiába a foszfátnak van elsődleges szerepe az energiatermelésben, ennek növelése nem a foszfát szedésével érhető el. Elsődleges oka a szervezetünk emésztési mehanizmusa. Ebből adódóan használnak a sportolók inkább monohidrátot, mert az emésztés során az foszfáttá bomlik le, és már a kellő formájában jut el az izomsejtekhez.

A kreatin szedését tekintve sok a vita: van aki a kúraszerű feltöltési és szinten tartó időszakra esküzik, van aki állandó mennyiséget fogyaszt belőle nap mint nap. Szerintünk ez emberfüggő, mindenki találja meg a tökéletes módszer magának. 

Mutat:
Rendezés:

Creapump (szénhidrátot és kreatint tartalmazó formula)

Leírás: Creapump® egy edzés előtti formula szénhidrátok, kreatin és aminosavak kombinációja...

3,500 Ft Nettó: 2,756 Ft

Creapure (creatine monohydrate)- BP

A Creapure gyártója az AlzChem nevű cég Németországban, amely világszerte elismert élelmiszergyártó...

1,300 Ft Nettó: 1,024 Ft

Creapure (nagy tisztaságú kreatin monohidrát) Új

Creapure (nagy tisztaságú kreatin monohidrát)

Mi a Creapure® (Kreatin Monohidrát)?A német AlzChem cég által gyártott Creapure® széles kö..

2,600 Ft Nettó: 2,047 Ft

Creatine Ethyl Ester HCL (kreatin-etil-észter)- BP

Creatine Ethyl Ester (CEE) a leghatékonyabb választás, ha diétás Kreatin Monohidrátot keresel. Kreat..

1,300 Ft Nettó: 1,024 Ft

CREATINE EXTREME- TPW (komplex kreatin formula)

Leírás: Creatine Extreme The Protein Works ™ a piacon kapható egyik legerősebb edzés előtti kreat..

5,490 Ft Nettó: 4,323 Ft

Creatine Monohydrate (kreatin-monohidrát)- TPW

Leírás:A kreatin monohidrát a Protein Works -től™ a legjobb minőségű kreatin a piacon. 100% -ban tis..

2,500 Ft Nettó: 1,969 Ft