Edzés utáni turmix

Edzés utáni turmix

Edzés utáni milyen turmixot igyunk?

Vannak olyan időpontok a sportoló ember életében, mely táplálékkiegészítő – ügyileg tekintve kiemelt helyen állnak: az egyik ilyen helyzet az edzés utáni visszatöltés!

Attól függően, hogy mi a célunk, más-és más összetételű edzés utáni kiegészítő szükséges a kulacsunkba! Nézzük meg, hogy mi kell szálkásításkor, tömegnöveléskor… de kitérünk a nehezen hízók és a kardió kérdéskörre is – hogy mindenkinek meg legyen a tökéletes itala!

Miért is kell súlyzós edzés után turmix?

Az edzésünk végeztével van körülbelül egy 30-60 perces szakasz, amikor is a szervezet a tápanyagokat sokkal hatékonyabban tudja anabolikus (vagyis építő) folyamatokra használni. Ez kimondottan szükséges az edzés során "lestrapált" izomzatunk újjáépítéséhez, megtartásához, regenerációhoz!

Edzés utáni turmix a tömegnöveléshez!

A turmixod két alappillére a fehérje és a szénhidrát lesz. Mindenképpen könnyen emészthető, gyors felszívódású, tiszta tejsavó fehérje (főképp az izolátum, hidrolizátum) vagy a marhahús fehérje (laktózérzékenyeknek!) legyen az alap! Fontos, hogy szénhidrátot is vigyünk be mellette, hiszen egyfelől az edzés közben a szervezet glikogénraktárai lemerültek – illetve a bevitt gyors felszívódású cukor segítségével a megemelkedett inzulin még hatékonyabban juttatja a sejtekbe a tápanyagokat.

A szénhidrát mennyisége lehet szőlőcukor (ha jól tolerálja a gyomrod) vagy valamilyen komplexebb forrás. Ha nehezen hízol, akkor a turmixba 1 g/testsúlykilogramm szőlőcukor kerüljön, majd egy óra múlva egy szilárd étkezés (hasonló mennyiségű szénhidráttal).

Más esetekben 0,5 g/testsúlykilogramm mennyiség is elég lesz.

Extraként fűszerezhetjük a turmixot extra aminokkal – főképp glutaminnal, bcaa-val, kreatinnal, HMB-vel!

Edzés utáni turmix a szálkásításhoz

Mindenképp itt is a tejsavó fehérje lesz a nyertes - mely a leggyorsabban juttat szabad aminosavakat a véráramba, majd onnan az izomzatba.

A leggyorsabb felszívódással a tejsavó izolátumok, hidrolizált tejsavó fehérjék rendelkeznek, de kezdő szinten nem fogod észlelni a különbséget, anyagilag viszont sokat spórolsz, ha maradsz a sima koncentrátumnál! Laktózérzékenyek esetén marhahús fehérje!

A diéta elején és/vagy nagyon kemény, intenzív edzések után szintén mehet még szénhidrát a turmixhoz – esetlegesen kevesebb mennyiséggel, mint tömegeléskor.

Kemény diéta esetén, vagy csajoknál mellőzük a gyors szénhidrátot – és plusz glutaminnal, vagy leucinnal növeljük a turmix értékét. A leucin nagyon erős anabolikus hatású aminosav, kordába tartja a vércukrot és segít regenerálódni. A glutamin fokozza az izom-glikogén szintézist, és szénhidrát hiányában is képes feltölteni a glikogén raktárakat.

Kreatin helyett (ha nagyon vizesedsz tőle, és emiatt a szálkás formádat hátráltatja – edzés után javasolt a béta-alani szedése. A Béta-alanin egy erős teljesítményfokozó: az erőszintet, állóképességet drámaian megnöveli - ezen kívül fokozza a nitrogén-oxid szintézist, ezzel javítva a szövetek vérellátását - így az izomzat több tápanyaghoz juthat hozzá!

Kardió utáni turmix

Itt fontos különbséget tenni, hogy pontosan Nálad mit is takar a kardió edzés. Aerob kardió (monoton, hosszabb időtávú, nem túl magas intenzitású) relatív kis izommunkával jár, nem merülnek le a glikogén raktárak, így nem feltétlenül szükséges a turmix. A tejsavó, esetleg aminosavak bevitele opcionális, de nem létszükséglet. Ha magas intenzitású kardiót végzel (köredzés, HIIT) akkor javasolt gyors felszívódású fehérje, esetleg – diéta és edzéstől függően – némi szénhidrát és/vagy glutamin. Plusz béta-alanin és leucin szintén nagyban fokozza a regenerációt és a fejlődésed!

Mutat:
Rendezés:
All in One Protein Works (minden az egyben fehérje készítmény)- TPW -20%

All in One Protein Works (minden az egyben fehérje készítmény)- TPW

All in One Protein The Works ™ Az All in One Protein The Works ™ egy „minden az egyben” fehérje f..

BCAA (aminosav)

BCAA (elágazó láncú aminosav) amely 2:1:1 arányban, három aminosavból áll, Leucine-ből, Isoleucine-b..

Creatine Monohydrate (kreatin-monohidrát por)

Creatine Monodhydrat (Kreatin-Monohidrát) ideális táplálékkiegészítő a testépítőktől egészen a futók..

L Glutamine (l glutamin por)

Miért hoztuk létre az L-Glutamin készítményt?Mikor fizikai aktivitásnak teszi ki szervezetét, függet..

Maltodextrin (szénhidrát)

Maltodextrin egy poliszacharid, amely keményítőből lett előállítva részleges hidrolízissel, 18-as DE..

Micellar Casein (kazeinfehérje)

Micellar Casein egy kiváló minőségű, tejből előállított, lassan felszívódó fehérjekészítmény. Alacso..

Waxy Maize Starch (kukorica keményítő)

Waxy Maize Starch (WMS) egy komplex hosszantartó magas hatóanyagtartalmú szénhidrát, laktóz és cukor..