Kreatin monohidrát használati kisokos.

Szerző enproteinem admin 2018. 01. 27. 0 Hozzászólás

Kreatin monohidrát használati kisokos

 

A kreatin tipikusan az a táplálékkiegészítõ, ami úgy vonzza a fiatalokat, mint a hajnalban hazatántorgó egyetemistát az akciós pizza. Az oka pedig nyilvánvaló: a kreatin az a cucc, aminek a hatása nemcsak elméletben, de gyakorlatban is bizonyított. Szinte minden sportoló ismeri és tapasztalhatta a kreatin pozitív hatásait - mind az erőszint, mind pedig az izomtömeg növelésében - amelyet az energiatermelésben betöltött szerepével érdemelte ki.

 

További előnye, hogy az áruk roppant kedvező, és kezdőbb, nem versenyzői szinten úgy tapasztaljuk, hogy ez a legjobb kiegészítő ahhoz, hogy megfelelő edzés-kaja-pihenés mellett növeld az erőt és az izmot!

 

A kreatin szedését rengeteg kérdés övezi. Ez embertípustól és terméktől is függ, hogy melyik szükséges: kúraszerűen, vagy folyton. Most nézzük meg a lehetőségeket!

 

A kreatinok közül a monohidrát használata esetén érdemes a következő kreatin kúrát végigcsinálni:

 

1. Első feltöltési szakasz: testsúly kg x 0.3 g kreatin naponta

 

2. Második feltöltési szakasz: testsúly kg x 0.15 g kreatin naponta (vagyis az 1. feltöltési szakaszban használt mennyiség fele)

 

3. Szinten tartó szakasz: testsúly kg x 0.075 g kreatin naponta (vagyis a 2. feltöltési szakaszban használt mennyiség fele)

 

A kreatin-monohidrátot itt nem csak edzésnapokon, hanem MINDEN NAP kell szedni, lehetőség szerint az alábbi időpontokban:

 

1. Közvetlenül a kreatint edzés előtt vagy után (akár összekeverheted a tömegnövelőddel)

 

2. Reggel, reggeli előtt éhgyomorra

 

3. Bármely más szénhidrátos étkezés előtt 15-20 perccel.

 

Egyszerre 5-10 g kreatint vigyél be – azaz így oszd szét egy nap a teljes adagod. A beviteli adagok között teljen el körülbelül 5 óra! A kreatint érdemes szénhidrátos cuccal (például gyümölcslé vagy tömegnövelő) bevinni.

 

Erről az adagolási mennyiségről rengeteget olvashatsz folyóiratokban, de sajnos tapasztalatok alapján a feltöltéses fázis nem annyira bevált módszer, ezért próbálkozni kell. Egy másik elmélet szerint a feltöltési fázisnak semmi értelme, akik emellett voksolnak megesküsznek az állandó mennyiség fogyasztása mellett. Pl. edzés napokon 20-25g használata – 100kg sportoló esetén – pihenőnapokon pedig napi 10-15g használata javaslott. Én azt mondom, próbáljátok ki mind a két javaslatot és figyeljetek a tested jelzéseire.

 

Vannak olyan kreatinok, melyek speciális formulákkal lettek kiegészítve – például a MyProtein CreaPump, mely NO-fokozót, taurint és plusz szénhidrátot is tartalmaz – így itt nyilván nem tudsz tisztán csak a kreatin tartalommal kalkulálni – ezen esetekben kövessétek a kiegészítő adagolásához leírt instrukciókat!

 

Vannak, aki szerint három hónap után érdemes szünetet tartani, és mondjuk 1 hónap után újra belevágni egy kúrába – esetleg más típusú kreatinnal… mivel így „újdonság” lesz a testednek, és mentálisan is sokatokat motivál egy új kiegészítő szedése. Természetesen, ha szünet nélkül akarod szedni, azt is megteheted, mivel káros következményei nem lesznek, ha betartod a szedési instrukciókat.

 

Amit még elmondanék az, hogy a kreatin akkor fog igazán működni, ha mellette a kajára is odafigyelsz. Egy sz@r étkezés, vagy egy sunnyogós edzés, esetleg nem megfelelő pihenné…l mind belerondít a fejlődésbe… és hiába szeded a kreatint tonna számra, ha ezek nincsenek meg, akkor sajnos a várt hatás is alulmarad!

 

Egy fontos tényezőben egyetért minden szakember, mégpedig abban, hogy kreatin termékeket ciklikusan kell használni. Ezért 8 hét folyamatos használat után adjunk magunknak 3-4 hét szünetet mielőtt ismét kreatint használnánk. 

Leave a Comment