Ismerd meg a növényi fehérjéket I. !

Szerző enproteinem admin 2018. 01. 13. 0 Hozzászólás

Ismerd meg a növényi fehérjéket! 

 

I. rész

 

A nagy tejsavó-kultusz mellett bizony a növényi fehérjék szerepe eltörpül a kiegészítő piacon… kissé indokolatlanul. Hiába a tejsavó és az állati eredetű fehérjék a legnépszerűbbek MÉGIS VAN olyan, hogy valakinek inkább a növényi oldalt javasoljuk, hogy hatékonyabban elérje a célját.

 

Nézzük meg elsőként is, hogy kik-mik a növényi fehérjék, és azután azt, hogy mikor jobb választás a jó öreg tejsavónál…

 

A növényi eredetű fehérjeforrások közül a legnépszerűbbek a szója, borsó, rizs fehérjék, illetve egyre inkább több helyen látott kendermag fehérje.

 

A szójafehérje

 

A szója fehérjét a szójababból izolálják. A szójabab biológiai értéke (a biológiai értéket a benne található aminosavak határozzák meg) igen magas, a tojással, tejjel, hússal szemben sem elhanyagolható, a BCAA tartalma nagyon jelentős. Az ember számára tartalmazza az esszenciális aminosavakat, kettő kivételével mindegyik megvan benne, mint ami a húsokban - így bár növényi fehérje, mégis felveszi a versenyt az állati oldallal.

 

Mivel a minőségi szója proteinek 100%-ban GMO mentes, zsírtalanított szójababból készülnek - eltávolítva a zsír-és szénhidráttartalom túlnyomó többségét – kiváló választás diétázóknak, koleszterin és vérnyomás problémákkal küzdőknek is. Mivel laktózmentes, így az erre érzékenyek is fogyaszthatják – de ez a többi növényi proteinre is ugye jellemző.

 

Plusz érdekesség, hogy a szója fogyasztása befolyásolja az anyagcserét, méghozzá serkentőleg hat rá, vagyis segíthet a fogyásban!

 

A leggyakrabban hangoztatott érv a szója ellen az, hogy az ösztrogén szintet bolygatja. DE! A szója fehérje izolátum NEM befolyásolja az ösztrogén termelést, mint azt számos megalapozatlan mítoszok állítják. Több tanulmányban is foglalkoztak ezekkel a kérdésekkel, és semmilyen különbséget nem tapasztaltak az ösztrogén szint változásában azok között, akik szójafehérjét alkalmaztak és azok között, akik más fehérje forrást vettek igénybe.

 

Nézd csak meg, az olyan ázsiai országokban is, ahol a szója fogyasztás sokszorosa az Európában megszokottnak, ott sem számoltak be "férfiak nőiesedéséről" (kivéve talán Thaiföldön, de az mondjuk úgy, hogy nem a szójának köszönhető..:)).

 

Rizsfehérje

 

A rizsfehérje pár éve robbant be a táplálékkiegészítő piacra – főként azért, hogy azoknak az ételallergiásoknak, vegáknak is segítséget adjon, akik mégis viszolyogtak a szójától. A rizs protein a rizspelyhekből kinyert fehérje – mely teljesen hipoallergén anyagokból készült, így gond nélkül használhatják vegetáriánusok, laktóz, glutén, tojás és szója érzékenyek.

 

A rizs protein szintén kiváló aminosav profillal rendelkezik és magas fehérje tartalommal: egy 30 grammos adag barna rizs fehérje 24 gramm fehérjét tartalmaz.

 

Borsó fehérje

 

Ez is egy természetes zöldség alapú fehérje, ami kiváló tápanyag és aminosav tartalommal rendelkezik. Nem tartalmaz laktózt, glutént és koleszterint sem.

 

Lassabb felszívódású, így az emésztő rendszerünk viszonylag lassan dolgozza fel, ezáltal a szervezetet hosszan ellátja aminosavval. Étkezés helyettesítésére is kiváló. Íze nem mindenki számára jön be – ezért például remek ötlet más fehérjékkel keverni, vagy sütéshez használni – liszt helyett, a fehérje bevitel növelésére!

 

Kender fehérje

 

Egy viszonylag ritka, de mostanában egyre felkapottabb fehérje forrás, így őt is megemlítjük.

 

A kender fehérje egy kiváló vegetáriánus fehérjeforrás, melyet nyers kendermagból készítenek. A kender fehérje kimagaslóan gazdag elágazó láncú aminosavakban, és fontos mikrotápanyagokban: enzimekben, vitaminokban és ásványi anyagokban. Laktóz és glutén érzékenyek is bátran használhatják.

Leave a Comment